1. Angrebet

Vather und Sohn…
Denne hjemmeside er blevet til på grund af en historie min, nu afdøde, far fortalte mig engang for mange år siden. Disse mennesker der selv har oplevet disse historier bliver nu færre og længere i mellem, på grund af naturlige årsager og jeg mener at det er på tide at få videregivet disse historier, for at få ryddet op i de mange røverhistorier og misforståelser, der er opstået gennem årene.
Den oprindelige historie gik ud på at det Engelske flyvevåben ( Royal Airforce ) havde bombet Tirstrup lufthavn i slutningen af anden verdenskrig. Under dette angreb havde de, efter hvad jeg fik fortalt, ramt et underjordisk benzindepot. Det havde medført en så kraftig eksplosion at en bonde i Stenled, ved Rugård ( en landsby ca for 12 km øst for lufthavnen ) havde set hvordan lufttrykket lettede hele stråtaget på hans bygninger, så man kunne se lige ind på loftet. Jeg tænkte at det måtte være et kæmpe depot de fik ram på den dag for at give et så voldsomt lufttryk fra sig. Under min egen militær karriere (9 md på F.S.N. karup og 26 år i hjemmeværnet) havde jeg overværet et par rimeligt store detonationer og deraf følgende trykbølger og kunne godt regne ud at der skulle et ekstremt kraftigt våben til for at lave en trykbølge af denne kaliber.
Det gav ikke rigtig mening at R.A.F. skulle have brugt en af deres 10 tons store Grand Slam bomber mod et tankanlæg og så lige mod Tirstrup lufthavn. ? Disse våben blev normalt kun brugt mod de kraftigeste tyske bunkers, slagskibe, dæmninger og broer eller skjulte anlæg dybt under jorden. (Se uder siden Begonia)
Løsningen på mysteriet kom først da jeg, under min tid hos Hjemmeværnet, stødte på et hæfte om folk og liv på Rønde egnen. Det er blot èt i en lang serie af hæfter, udgivet af AOF, som er skrevet om lokalhistorien. Mærkelig nok fandt jeg en artikel i hæftet om at der var blevet gravet flere store tyske underjordiske tankanlæg op på lufthavnen lige efter krigen. Det virkede da lidt sært at grave noget op som allerede var ødelagt og der var da heller ikke skrevet noget, i artiklen, om at det havde været ødelagte tanke man gravede op dengang. I dette hæfte var også et afsnit om bygningen af Tirstrup Lufthavn og hvordan Danske arbejdere fik valget mellem at arbejde for den Tyske besættelsesmagt eller gå ledig på en understøttelse der ikke var til at leve for. Min morfar, der havde 11 børn, var tvunget til at deltage i dette arbejde men det var ikke noget han fortalte om i familien. Han kunne dog berette om der, i de sidste krigsår, på lufthavnen havde været trænet med nogle dobbelte fly som de danske arbejdere kendte under navnet: Far og søn.
Mere mystik. ? Heldigvis var der også en kopi af en avisartikel i hæftet. Den gengav et øjenvidne´s beskrivelse af luftangrebet på flyvepladsen. Det var dog en lidt anden udgave man læste der.
På de efterfølgende sider er en gennemgang af de oplysninger som dette hæfte og forskellige andre udgivelser, gennem tiden har bragt frem i dagens lys. For mit vedkommende er det også andenhånds beretninger men dog, for det meste, fortalt af dem som oplevede begivenhederne helt tæt på.
Læs mere på side 2.